maanantai 30. syyskuuta 2013

Match show ja ponihiitit: lihavuuden kompastuskivi

Eilen sunnuntaina oli siis Kouvolassa match show ja ponihiitit, joihin osallistuttiin Oonan kanssa! Aamulla lähtö kotoa myöhästyi hieman ja tietenkin Oona oli todella likainen nukuttuaan yön laitumella (mutalätäkössä). Saatiin kuitenkin Oona putsattua, lastattua ja tavarat ahdettua autoon ja päästiin juuri sopivaan aikaan lähtemään kohti Kouvolaa.


Kun saavuttiin, meidän vuoro näyttelykehässä oli aika pian. Oona käyttäytyi tosi hyvin (mitä nyt oli vähän hankala välillä asettaa seisomaan jalat hyvässä asennossa, kun ponin ajatukset olivat ties missä). Tällä kertaa Oona ei onneksi pysähtynyt tarpeilleen kesken kehän, kuten viimeksi..! Käynti meni hyvin, vaikka Oona kovasti himoitsikin merkkeinä olevia kukka-asetelmia ja ravissa tilaa oli kerrankin riittävästi ottaa kovaa ravia ja näyttää siten Oonan parhaita puolia. Valitettavasti meidän parina oli ihan tajuttoman upea connemara, joten tuomari päätyi seuraavaan: "Molemmat näistä poneista ovat todella hienoja ja hyviä rotunsa edustajia, mutta valitettavasti tämä shettis on liian lihavassa kunnossa eikä siksi edusta itseään kunnolla." Siispä ykköspalkinto meni meidän parille ja Oona sai ensimmäistä kertaa ikinä kakkospalkinnon! Liian lihava, samaa luki arvostelupaperissakin... Jouduttiin sitten odottelemaan aika kauan kakkoskehää, josta ei sitten kuitenkaan päästy BIS-kehään edes erikoispalkinnoille. Harmitti kyllä aika paljon, mutta sentään tuo kakkospalkinnon ruusuke oli hieno! :)


Kummasti oli tuomarin mielipide muuttunut Oonasta kuukauden aikana. 1.9. kun meillä oli edelliset mätsärit, sama tuomari palkitsi Oonan ykkösellä ja sijoitti sen luokan kolmanneksi. Nyt ei sitten saatu muuta kuin kakkospalkinto..


Noo, vielä huonon puoleisesti menneiden näyttelyiden jälkeen oli toivoa menestyksestä, kun oli vuorossa ponihiitit! Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Oonalle uutta lämmitystyyliä, johon kuului pitkät alkukäynnit, yksi laukkapätkä ja lämmitys tapahtui kokonaan radan ulkopuolella, joten ei käyty radalla verkkaamassa ollenkaan. Verkassa Oona tuntui todella hyvältä! Vaikka se ei taaskaan suostunut nostamaan laukkaa kärryiltä, meni se todella kovaa ravia. Silloinkin kun vauhti tuntui aika kovalta, sain pienellä imuttelulla Oonasta helposti vieläkin enemmän vauhtia irti! Hyvillä mielin lopetin verkan katoksella seisottamiseen ja siirryin odottelemaan meidän lähtöä.


Meidän lähtö oli hieman etuajassa, mutta onneksi Oona ehti hyvin palautua verkan jäljiltä ennen starttia. Volttaus meni meidän osalta ihan hyvin, vaikkakin pitkä voltti oli aika hankala hahmottaa 80m pakilla, kun sitä ei joko oltu merkitty ollenkaan tai sitten olin niin puusilmä, etten vaan nähnyt sitä! Yhden kerran lähtö palautettiin, kun joku ylitti lähtölinjan liian aikaisessa, mutta toisella kerralla päästiin jo matkaan. Oona tuntui ihan hyvältä, vaikka vauhti tuntuikin todella hitaalta, kun ei tavoitettu kärjessä juoksevia paaluponeja. Sisärata oli aika töyssyinen, joten omaa tyhmyyttäni ohjasin Oonan juoksemaan toista rataa pitkin, jolloin meidän takaa lähtenyt poni pääsi helposti meidän ohi sisäkautta :D Älä tee näin raveissa!


Vasta puolen kierroksen jälkeen oltiin tavoitettu hitaimmat kärkiponit ja muistaakseni viimeisessä kaarteessa ohitettiin yksi poni. Maaliin tultiin siis neljänsinä viidestä ponista! Oona juoksi koko matkan tosi puhtaasti, eikä yrittänytkään laukata, mutta vauhdista en osannut sanoa mitään. Toivoin, että oltaisiin menty ennätyksen pintaan, mutta mitä vielä.. Meidän aika oli vain 3.26,5, eli lähes 7 sekuntia ennätystä hitaampi! En sitten osaa tuon ajan perusteella sanoa yhtään, oliko uusi lämmitystapa edellistä parempi!


Nyt pitäisi kuitenkin keksiä jotakin, millä tuon ponin saisi juoksemaan edes tuota ennätystään, tai ei yksinkertaisesti tulla koskaan enää pärjäämään raveissa.. Ainakin tuo hervoton läskimaha pitää nyt saada pois! Onneksi hevosilla alkaa nyt tallikausi, joten Oonan ruokiakin on helpompi säännöstellä. Siltä täytyy nyt ottaa ihan kaikki ylimääräinen pois, antaa vain minimimäärä heinää päivässä ja ajaa kunnon hikilenkkejä. Jos vaan tietäisi sen toimivan, mutta kun ei se ole tähänkään asti auttanut...

Mutta en siis osaa nyt oikein päättää, olisinko tyytyväinen vai pettynyt näiden "tuplakisojen" tuloksiin. Toisaalta kaikki meni hyvin ja Oona oli hieno, mutta toisaalta ei pärjätty ollenkaan. Pidetään peukkuja, että tällä kertaa tuo laihdutusprojekti oikeasti onnistuisi ja tulevaisuudessa kisatulokset olisivat vähän hohdokkaampia! :)

26 kommenttia:

 1. Ihan hyvihän se emni, ja onnea kakkospalkinnosta. Tutkimattomia ovat noiden tuomarien mielet...

  VastaaPoista
 2. Oona on kyllä oikeesti aika pelottavan lihava, saa kohta jonkun kaviokuumeen! Todellakin tsemppiä siihen laihduttamiseen, nyt alkaa olla jo aika tehdä asialle jotakin. Ottakaa kaikki ylimääräinen pois, mutta heinässä ei tarvitse pihistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä heinässäkin pitää vähän "pihistellä". Ei sitä ihan noin vain voi paljon antaa. Yksi siivu heinää riittää per ruokailu :)

   -T

   Poista
  2. Ei se Oona voi mihinkään laihtua, jos heinää ei ala vähentämään, sillä viime aikoina se ei ole muuta saanutakaan..

   Poista
 3. Kun äiti näki Oonan eilen niin se vaan nauroi :'D Sen takia koska se oli niin söpö kun se on vähän tommonen pullukka ja kun kaikki varusteet oli violettia! Söpö Oona ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, saadaan aika useinkin huomiota juurikin Oonan varusteista tai siitä että se on just niin läski raviponi siellä timmien urheilija-ponien seassa :D

   Poista
 4. Kyllähän poni jotain väkirehuakin tarvii, jos on kunnon treenissä - ei se pelkällä heinällä pärjää..
  Mitä jos koittaisit tehdä jotain varustemuutoksia Oonalle raveihin? ajaisit vaikka ilman sekkiä tai lappuja, tai molempia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun alkaa tallikausi, saa Oona kauraakin vähän, mutta heinää pitää silti vähentää.

   Varustemuutokset olisivat varmaan ihan hyvä juttu, mutta sekki ja laput on todettu Oonalle tarpeellisiksi/toimii niiden kanssa paremmin, joten niitä en ainakaan jätä pois.. En muutenkaan tajua noista ravivarusteista mitään, joten en osaa mitään muutoksia alkaa tekemään.. :D

   Poista
 5. Siis mun mielestä Oona ei ole edes NIIN lihava :D Tollanen perusshettis jolta löytyy ylimääräistä. En tajua näitä anoja jotka puhuu "pelottavasta lihavuudesta" ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Oonalla kuitenkin osa on ihan lihasta, kun taas joillain shettiksillä tuo kaikki on läskiä :D

   Poista
 6. Kyllähän tuo noissa kärrykuvissa näyttää aivan liian lihavalta :o kannattaa laittaa ruokinta minimiin, periaatteessa riittää kunhan saa tarvittavat vitamiinit ja muut ja energiaa jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eikä se vaan näytä lihavalta, vaan se on sitä. Ruokintaan on tulossa kyllä muutoksia! :)

   Poista
 7. Oonalla on kyllä liian lihava, muttei nyt sentäs mikään pelottavan tai järkyttävän lihava, lihavempiakin on nähty! :D Väkirehuja vähän ja heiniä vähän+ mahd. monta kertaa päivässä. Liikunnasta en osaa sanoa kun en ole lihavaa ponia koskaan omistanut, mutta niin paljon liikuntaa kuin mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ruoka laitetaan nyt niin pieneen määrään, kuin vaan mahdollista (mutta että saa kuitenkin kaiken tarvittavan energian yms.), mutta liikuntaa on aika vaikea tuosta enää lisätä, sillä haluan silti pitää Oonalle ainakin sen yhden vapaan viikossa :)

   Poista
 8. Tuntuu että jokainen shettis oli mätsäreissä liian lihava, tai liian laiha. :D

  Tosiaan heinän määrä kuriin ja vähän väkirehua, sekä tietysti säännöllistä liikuntaa. :)

  VastaaPoista
 9. Ei se kyllä PELOTTAVAN lihava ole,vaikka lihava onkin. Onnee siihen laihduttamiseen!

  VastaaPoista
 10. Minulla on yhtä lihava shettis,mutta se ei menoa haittaa.. Onnea laihuttamiseen,mie en kerta kaikkisesti saa mun shettistä laihemmaksi.Shettikset ei laihu liikuttamisesta,vaan ruoka valiosta (paitsi tietenki ministi laihtuu,liikunnalla) Kannattee joo tehä ehkä varustemuutoksiin ja onnea vaikkei se aika mikään parhain ollukkaan.... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonalla on sama juttu, ei se vaan laihdu.. Monta kertaa ollaan yritetty, mutta tähän asti ei ainakaan olla onnistuttu! Ehkä tällä kertaa :D

   Poista
 11. Eihän toi oona vielä oo ees paha, pahempiakin on nähty!:) Suokit taas laihtuu ja saa tosi hyvän kunnon muutamassa kuukaudessa!

  Itelläni on russi joka on hieman pyöree enkä mä saa sitä laihtumaanXD maalaisjärjellä ajateltuna vähän ruokaa = laiha poni, mutta ei se mun poni tunnu siitä laihtuvan:D

  Ja onhan sillä lihaksiakin (niinkuin oonalla) ja oonasta näkee että niin hyvin hoidettu poni kuin olla voi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos vertaa esim. Lobeen, joka oli kamala läskikasa ennen kuin Merika alkoi liikuttaa sitä, ja joka on nyt aika timmi ja hyvässä kunnossa (reilun puolen vuoden jälkeen). Voi kun Oonakin laihtuisi yhtä helposti! :D

   Poista
 12. Noissa kättykuvissa sun naamaa ei näkyny:D Näkyi vain vihreää:) On se oon vähän lihava, mutta olen nähnyt kyllä lihavmpiakin:) Mutta onnea sijoituksista ja onnea laihdutukseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä poistin mun naaman noista kuvista kun ilme oli niin kamala :D

   Poista