keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Temppukoulu: espanjalainen käynti

Aloitimme Oonan kanssa noin kaksi viikkoa sitten uuden tempun harjoittelemisen. Tästä pitäisi tulla lopulta espanjalaista käyntiä, mutta eihän sitä ikinä tiedä :D Tässä postauksessa kerron, kuinka aloitin tempun opettamisen, mutta huom. tähänkin on varmasti monta erilaista tapaa, tämä on vain se miten minä itse menettelin Oonan kanssa! Alla video ratsain esitetystä espanjalaisesta käynnistä, jos joku ei tiedä mitä se tarkoittaa :)
Aloitin koulutuksen viemällä Oonan riimussa kentälle, ja ensimmäinen vaihe oli odottaminen. Oona tiesi, että minulla on leipää, joten se yritti keksiä mitä odotin sen tekevän leivän vastineeksi. Lopulta Oona otti askeleen eteenpäin ja palkitsin sen leivällä heti, kun se nosti vasemman etujalkansa ylös. Päädyin sellaiseen ratkaisuun, että opetan tempun Oonalle ensin vasemmalla jalalla, ja vasta sen jälkeen oikealla. Kun Oona oli kerran nostanut täysin omatoimisesta jalkansa ylös, naputtelin välillä jalallani Oonan jalkaa, sillä jos totta puhutaan, niin olin vähän kärsimätön odottamaan että Oona nostaisi jalan uudelleen itse. Tein myös niin, että vedin riimunnarusta kevyesti, jolloin Oona otti askeleen eteen ja sai taas palkinnon heti kun nosti vasemman jalkansa ylös.


Toisella harjoituskerralla riitti, että vein Oonan kentälle, odotin kolme sekuntia ja sitten Oona jo nosti jalkansa ylös! Se oli siis tajunnut idean jo ensimmäisellä kerralla! :) Nyt kun Oona tajusi (ainakin jotenkuten) mitä siltä odotin, aloin vaatia pikkuhiljaa vähän enemmän. Nyt ei riittänyt, että Oona nosti jalkansa mahan alle (kuten esim. kavioita putsatessa), vaan halusin, että se ojentaa jalkansa eteen. Tämä onnistui niin, että kun Oona pyynnöstä, tai jalkaa kevyesti naputtamalla nosti jalan ylös, vedin Oonaa hieman eteenpäin, jolloin se astui ylhäällä olevalla jalalla eteen. Palkitsin Oonan juuri sillä hetkellä, kun se ojensi etujalan eteenpäin, joten tarpeeksi monen toiston jälkeen Oonan pitäisi tajuta, että haluan sen aina käskystä ojentavan jalkansa eteenpäin!

Jossakin vaiheessa aloin myös itse nostaa omaa vasenta jalkaani ylös sillä samalla hetkellä, kun Oona nosti omansa. Tavoitteena olisi se, että myöhemmin minun jalanojennukseni toimisi merkkinä Oonalle tehdä samoin. Olemme nyt harjoitelleet temppua vasta 4-5 kertaa (sillä en ole joka kerta muistanut tehdä sitä ennen kuin vien Oonan takaisin tarhaan :D), joten ei olla tempussa vielä kovin pitkällä. Teen tällaisia vastaavia postauksia tempun edistymisestä jatkossakin, jos vaan kiinnostaa :)


Videossa näyttää, että palkitsen Oonaa hirmu myöhään,
mutta oikeasti kehun sitä aina äänellä oikeaan aikaan ja annan vasta sitten leivän!

32 kommenttia:

 1. Olispa tosi hauskaa jos näitä opetteluvideoita tulis jatkossakin! :-) mulla video ei näy, näyttäis olevan yksityisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, unohdin sen (taas vaihteeksi) yksityiseksi :D Mutta nyt näkyy!

   Poista
 2. Nää on niin kivoja :)) Nopeesti Oona kyl oppii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vaikka välillä tuntuukin ettei Oona ikinä opi mitään :D

   Poista
 3. Mä ainakin mielelläni seuraisin myös tän tempun kehitystä :) Oona on kyllä niin sulonen, ja taitava tietenkin myös ;) Noi temput on hyväks, ne on jumppaa niin aivoille kuin lihaksillekin. Kiva kun Oona pääsee harrastamaan melkeinpä kaikkea laidasta laitaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mielestäni on tärkeää pitää ponin mieli virkeänä, vaikka se ravitreenissä onkin :)

   Poista
 4. Kiva blogi! Tahtoisitkohan käydä vilkaisemassa miun blogia ja miettiä haluatko liittyä lukijaks? Siellä on siitä meidän ponista ''Ruususta'' joka oli oonan kanssa pöntylässä:)!

  VastaaPoista
 5. Ihana Oona!
  Tee vaan lisää näitä! Nää on tosi kiinnostavia! (:

  VastaaPoista
 6. Ihana toi video. Oona tajus nopeesti:D

  www.jenninponielamaa.nlogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Aivan YLIihana oona poni!:) se näyttää niin syötävän suloselta kun se nostelee jalkaansa:3 Luuletko että russponiki oppis ton tempun?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti russikin oppii tämän tempun, espanjalainen käynti on sen verran helppo että sen voi opettaa vaikka saappaalle :D

   Poista
 8. Kiva blogi, rupesin seuraamaan reilu viikko sitten. Mukava seurata tällaista mihin oikeasti postataan usein eikä vain lupailla ;) hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, itsellenikin on tärkeää että blogiin kirjoitetaan usein eikä vaan pyydellä anteeksi postaustaukoja :)

   Poista
 9. Voi vaude! Oppiipa oona hyvin! (: Ja käyttäytyy ;-) ja olis kyl toosi kiva, jos pystyisit tekemään noita temppuvideoita jatkossakin! :-)

  ihana blogi-, ja poni :-3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, teen ehdottomasti videoita jatkossakin kun ne kerran lukijoita kiinnostaa :)

   Poista
 10. Oonahan oppii tosi nopeasti! Se on tosi suloinen kun se nostelee tuota jalkaansa ylös<3 Nää temppupostaukset on kyllä kivoja, ehdottomasti kannatukseen!!!

  VastaaPoista
 11. Voi miten söpö pikkuponi, kyllä se selvästi sai jutun juonesta kiinni. Meillä harjotellaan kanssa temppuilua -paraikaa kielen näyttämistä (älä kysy mistä keksin noin tyhmän tempun :P). Espanjalainen käynti on kanssa tarkotus opettaa jossain välissä, tuli mitä tuli :D (luultavasti tulee kuopimista..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tästä tulee kyllä helposti kuopimista! :D

   Poista
  2. Kokeilimme tätä ja hevonen ajatteli kaivautua kiinaan, toivottavasti tulee sieltä joskus pois. Eli siis suomeksi sanottuna hevonen keksi että "VAU, MITÄ? PALKITAANKO mua KUOPIMISESTA???!! JES, no senhän mä osaan!" Hyvä et ei jalka lähteny irti kun se rupes kuopimaan XD. Ehkä hieman, öh, hienosäätöä... ;)

   Poista
  3. Hahahaa, toivottavasti saat heppasi tajuamaan oikean idean :D

   Poista
  4. Hevonen tuli kyllä Kiinasta takaisin, mutta kovasti se sinne haluaa kaivautua. Heti kun otan raipan esille se tietää että nyt heitellään niitä jalkoja ;). Eiköhän se tästä :D. hauskaa se on jokatapauksessa

   Poista
 12. Voi oonaa (-: ompa sulonen :)
  jaheei, mun blogissa on sulle ylläri! ( shettispoweria.blogspot.com )

  VastaaPoista