torstai 20. syyskuuta 2012

Lisää tippumisia...

Oona on aina ollut kiltti poni. Jotenkin se on viime aikoina muuttunut, mutta olen pistänyt kaiken liian energian piikkiin. Mutta onko kuitenkaan näin?

Noora kävi eilen ratsastamassa Oonalla ja laitettiin ponille ihan suosiolla satula, sillä ilman satulaa Oonalla on ratsastettu koko tunti ilman tippumisia viimeksi vuoden 2010 puolella. Ihan viime aikoina tippumiset eivät ole enää olleet harmittomia maahan liukumisia ja tasapainonmenetyksiä, vaan Oona on ihan oikeasti heittänyt ratsastajat selästään. Poni tekee yleensä niin, että laukatessa se vetää pään alas ja kääntyy stopaten sivuttain tai ympäri. Mutta onneksi tätä on tapahtunut vain ilman satulaa. Eiliseen asti.

Jo alkulaukoissa Oona heitti Nooran selästään, ei tosin niin kovaa kuin yleensä. Noora nousi takaisin selkään, nosti laukan, meni kaksi askelta ja tippui. Oona teki sen taas! Kolmas kerta olikin jo aika raju tippuminen, mutta Noora jatkoi sinnikkäästi. Oona lähti käsistä laukkaamaan kotia päin ja takaisin tullessa heitti Nooran selästään. Kyllä siinä pinna paloi niin ratsastajalla kuin minullakin, mutta lopuksi saatiin yksi pätkä ilman temppuilua kun juoksin itse vieressä.


Mieleen nousee kysymys, onko Oona kipeä kun se tekee noin? Onhan se mahdollista, mutta outoa kyllä, kun sattuu vain poispäin tallilta laukatessa. Kotiinpäin mentiin ilman jarrua, mikä on ihan uutta.. Pitää varmaan ottaa Elina taas läpiratsastamaan Oona, jos se vaikka tällä kertaa auttaisi. Itse olen jo liian suuri :(

Nyt en haluaisi valituksia, vaan pikemminkin, jos sinulla on ollut sama tilanne, mikä on auttanut?

14 kommenttia:

  1. Onks satula varmasti sopiva? Saattavatko selkälihakset olla jumissa?
    Tosin voi myös olla että poni vaan suoraan sanotusti kusettaa - jos on kerran saanut ratsastajan alas tuolla tavalla on alkanut tekemään sitä jatkuvasti.
    Toivottavasti löydät syyn temppuiluun! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, satulasta en tiedä, mutta se on ollut Oonalla aina. Ja tämä alkoi kuitenkin ilman satulaa! Jumeja mietin itsekin, mutta eivät näytä haittaavan kotiinpäin mentäessä ;) Luultavasti pelkkää pelleilyä, mutta en tiedä saadaanko sitä loppumaan kun kukaan ei kestä kyydissä :)

      Poista
  2. Voih...! Samaa se tais tehä silloin muutama viikko sitte, toivottavasti ei jatkuisi? T. Orvokki

    VastaaPoista
  3. Meillä jasminilla tuli joskus kesällä sellainen vaihe, että se temppuili aina valjastaessa ja kun lähdettiin lenkille niin se ei halunnut pysähtyä ja rupesi hyppimään pystyyn kun pidätti. Pistettiin itsekkin liian energian piikkiin, mutta kutsuttiin sitten hieroja ja selvisi että ponilla oli parissa paikassa jumeja. Käykö teillä kukaan hieromassa oonaa? kannattaa ehdottomasti kokeilla jos ei käy! :) poneille tuo kusetuskaan ei ole kyllä pois suljettu vaihtoehto... Toivotaan että syy tuollaiseen selviää! :)

    VastaaPoista
  4. Oisko mahdollista, että selkä ois kipeä ? Jos lihakset muuttuneet paljon, niin satulasta voi tulla epäsopiva. Entäs hammaspiikit ?
    Kannattaa joku isompi tosiaan kutsua ratsastamaan ja aina temppuillessa näyttää kuka on pomo, jos tosiaan kusetusta.
    Harva poni temppuilee kotiinpäin mennessä, vaikka olisikin kipeä, eivät yleensä kerkeä huomata ilmeisesti? Ainakin itse olen tämän havainnut, kun kavio oli ponilla lohjennut ja ilmeisesti hiukkasen kipeä, niin kodista poispäin mennessä temppuiltiin, mutta kotiinpäin mennessä mentäisiin vaikka täysiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole ajatellut lainkaan tuota selän muuttumista, mutta kyllähän siihen on tullut lihasta.. Hampaat katsottu viimeksi jouluna, silloin ei ollut mitään, mutta sekin on mahdollista!

      Poista
  5. Musta tuo kyllä näyttää siltä että poni on oikeesti vain oppinut miten ratsastajan saa helposti selästä ja pelleilee. Just tuommoista shettismäistä temppuilua!
    Mutta tosiaan kannattaa varmaan tarkistaa ettei se ole mistään kipeä.. Jos ei ole, niin sitten karvapallo vaan kuriin, ettekä salli ollenkaan tuommoista käytöstä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin minäkin nyt ajattelen! Ensin varmistetaan ettei ole kipua, sen jälkeen pistetään poni kuriin :)

      Poista
  6. Tuun ens kesä 2013,5- leirille!23. syyskuuta 2012 klo 15.51

    Toisi ikävää tollanen, saattaa olla vääränkokonen satula, tai niinku tos jo mainittiin jos se on kerran saanut ratsastajan tippumaan tolleen, niin miksei uudestaan? tai onko Nooran ratsastustyylissä jotain mikä vaivaa ponia? (ei siis pahalla) Ja jos yleistyy toi kotiinpäin laukkaaminen, niin kannattaa, aina kun poni on lähössä kääntää ja peruutta pari askelta kääntää ja kattoo onko vielä intoa lähte, ja jos on niin, nii kauan uuudestaa kunnes poni oppii siie että kyllä sinne kotiin kävellenki ehtii! T: oon hoitanu ja ridannu personallista shettistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, katsotaan nyt hieronnan avulla onko selkä kipeä(vääränkokoinen satula) ja sen jälkeen yritetään pistää poni kuriin. Tuskin se ratsastustyyli vaikuttaa, sillä kaikkihan sieltä ovat tippuneet :)

      Poista
  7. Itsekkin olen tuollaista samanlaista kokenut, selässä kuitenkin olen pysynyt. Yleensä olen saanut kuria poniin, kun aina huomatessani temppuilun alkavan, olen pysäyttänyt ponin tai tehnyt puolipidätteitä ja saattanut puristaa pohkeita, ja hyvin on toiminut. Syynähän voi olla myös kipeä selkä tai muu kipeä paikka. Olisikohan mahdollista, että jokin hiertää niissä varusteissa? Onnea syyn selvittämiseen!
    T. Sartsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan jos tuossa tilanteessa pysäyttää ponin, se vaan saa palkinnon eikä joudu laukkaamaan :/

      Katsotaan nyt kunhan saadaan hieroja paikalle ja sen jälkeen mietitään jatkoa!

      Poista