tiistai 31. joulukuuta 2013

Meidän vuosi 2013

Perinteeksi muodostuneella tavalla käydään taas tässä vuoden viimeisessä postauksessa läpi kuluneen vuoden tapahtumat pääpiirteittäin! Näin kului meidän vuotemme 2013:


Tammikuun ensimmäisenä päivänä muutimme uudelle (nykyiselle) tallillemme, jossa Oona sai tarhakaverikseen ihanan Ballett-varsan! Uuden tallin kenttä houkutteli meitä irtojuoksutukseen, agilityyn, ratsastukseen, ohjasajoon ja liinajuoksutukseen, jonka isäksi kävimme ajaen sekä ratsastaen maastossa tutkimassa uusia reittejä. Oona tutustui lämppäriruuna-Töhöön mm. irtohypytyksen merkeissä (Oona tykkää Töhöstä)!Helmikuussa Oona sai ihan liian vähän huomiota, ja jopa näiden neljän kuvan kaivaminen osoittautui haasteelliseksi.. Käytiin ajamassa aika usein, ja lisäksi ponilla kävi muutamia ratsastajia. Helmikuussa Oonalla kävi myös hieroja, joka löysi ponista aika paljon jumeja.Ostin Oonalle uuden satulan, kun edellinen osoittautui epäsopivaksi. Maaliskuussa harjoiteltiin ahkerasti temppuja ja treenattiin ajolenkkien merkeissä tuleviin raveihin! Tehtiin myös talven viimeiset hiihtoratsastukset kentällä. Epäilin Oonaa kuun loppuvaiheilla kipeäksi, kun se käyttäytyi oudosti eikä syönyt kunnolla...


 
Oona palasi ennalleen ja sai ruokahalunsa takaisin! Oona rupesi ihan ongelmaksi asti vetämään päätä alas ratsastaessa ja tiputti näin kaikki ratsastajat.. Ajolenkkien väleissä leikittiin kentällä seuraa johtajaa, harjoiteltiin agilityä ja hypättiin itona! Kuun lopussa Oonalla oli vuoden ensimmäinen startti Mikkelissä tuloksin 14/15, aika 3.28,4. Näiden ravien jälkeen Oona joutui tallikavereidensa kanssa karanteeniin ja loput kevään ravit ja näyttelyt piti peruuttaa...Toukokuussa pidettiin paljon hauskaa: käytiin tutkimassa uusian maastoreittejä sekä taluttaen että ajaen, juoksenneltiin laitumella narun päässä ja päästeltiin täyttä ravia lenkeillä! Kuun lopussa osallistuimme mätsäreihin Virolahdella, joista tuomisina ykköspalkinto ja Diivoin Daami -erikoispalkinto! Käytiin myös rallittamassa satumaisella kukkapellolla!Kesäkuussa hevosilla alkoi laidunkausi ja koko lauma eli isolla laitumella vuorokauden ympäri preeriaelämää! Olimme tallilla yötä, jolloin kävimme pitkällä yömaastolla ja Oona todisti pysyvänsä hienosti isojen hevosten perässä kiitolaukalla! Noora kävi myös hyppäämässä Oonalla ja yritettiin ottaa kukkaseppelekuvia vähän heikolla menestyksellä..!Heinäkuussa löydettiin vihdoin uittoranta hevosille, ja kävimmekin siellä muutaman kerran uittamassa Oonaa! Poni nautti vedestä kovasti! Tässä kuussa Oonalla kävi poikkeuksellisen paljon ratsastajia: Nooran lisäksi pari mökkiläistyttöä ja yksi poika, sekä Orvokki, joka kävi treenaamassa Oonaa laukkakisoihin! Osallistuttiin Miehikkälässä mätsäreihin (ykköspalkinto), pukuratsastukseen (ykköspalkinto) sekä laukkakisoihin (voitto!), Oona oli todella hieno! 
 Elokuussa ravattiin peräti kaksi starttia! Kouvolassa sijoitus 10/16, aika 3.20,4 (laukkamerkinnällä..) ja Lappeessa sijoitus 7/10, aika 3.24,4. Raveja lukuunottamatta Oona otti oikein rennosti elokuussa: se nautti loppukesän auringosta makoilemalla laitumella, kävi rannassa kahlailemassa ja kulki lenkkejä Tauskin käsihevosena. Loppukuusta ponit pääsivat taas pitkästä aikaa juoksemaan inkkari-maalauksissa!
 
 
 
 Syyskuun alussa käytiin Kouvolassa mätsäreissä, joissa Oona sai ykköspalkinnon sekä sijoittui luokan kolmanneksi! Kuun lopussa käytiin toisissakin mätsäreissä Kouvolassa, joista Oona sai vain kakkospalkinnon... Samalla reissulla osallistuimme ponihiiteille, joissa Oona juoksi 3.26,5 jääden sijalle 4/5. Kisojen lomassa kävimme paljon ajamassa sekä vähän ratsastamassa!
 
 

 
 Lokakuun ensimmäisenä päivänä laidunkausi päättyi ja Oona siirtyi tehodieetille. Tallilla oli jännittävä päivä, kun suuri joukko palomiehiä tuli harjoittelemaan pelastustehtäviä hevosten kanssa, Oona oli suosittu harjoitusponi! Käytiin aika usein ajamassa, kunnes Oona alkoi osoittaa kyllästymisen merkkejä ja jätettiin ajaminen hetkeksi kokonaan pois kuun lopussa.

 
 Marraskuun alku meni vielä vaihtoehtoliikunnalla, kunnes käytiin ajamassa ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon ja Oona oli ihan villi! Jatkettiin tästä ajolenkkeilemällä kerran viikkoon, jonka lisäksi Oonalla kävi jonkun verran ratsastajia ja loppukuusta juoksutettiin poneja irtona laitumella!
 

 
Joulukuussa käytiin ajamassa, pulkka- ja hiihtoratsastettiin villiponilla, irtojuoksutettiin, kohdattiin kamalan pelottava eläinlääkäri vuosittaisella käynnillä ja surettiin poissulaneita lumia. Sekä tietysti juhlittiin joulua koristelemalla talli, pukemalla Oona jouluvarusteisiin ja ostamalla ponille joululahjaksi sadeloimi (kylläpä sattui sopiva lahja loppuvuoden sateisiin keleihin!).
 
Tällainen oli siis meidän vuosi. Tehdäksemme vielä pikaisen vilkaisun vuosi sitten asettamiini tavoitteisiin (ratsastajan kanssa 40cm esterata, laihdutus maha sopivan kokoiseksi, raveissa 3.19,0 tai alle, luottamuksen kehittäminen), niin lyhyesti ja ytimekkäästi voin todeta, että täydellinen epäonnistuminen. Oona ei tällä hetkellä todellakaan selviytyisi 40cm esteradasta (eilinen 10-30cm ratakin tuotti ongelmia), eikä maha ole lähelläkään sopivan kokoista! Raveissakaan emme pääseet ennätykseen, saati sitten parantaneet sitä.. Ja, no, luottamuksen kehitystä on vaikea arvioida, kun en muista yhtään millä tasolla se oli vuosi sitten. Haha, hyvä me! :D
 
Toivotaan että ensi vuonna sijoitukset raveissa olisivat sillä paremmalla puoliskolla ja että Oona pysyisi terveenä, emmekä kohtaisi mitään suuria vastoinkäymisiä. Meillä alkaa nyt viimeinen kokonainen ravikausi yhdessä, sillä sitä seuraava loppuukin jo minun syntymäpäiviini toukokuussa, jolloin poni-ikä tulee täyteen. Mutta ei ajatella sitä nyt, vaan tehdään parhaamme ensi vuonna, ja muistetaan kaikesta huolimatta pitää hauskaa! :)

15 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus ja ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
 3. Toooosi kiva postaus,olis kiva ostaa oona sillon XD mutta joo..

  VastaaPoista
 4. Kai Oona jää sulle siitä huolimatta, vaikka sun a-poni ikä tuleekin täyteen? Ootte niin ihania yhdessä, aina kun luen postauksia niin tulee tosi hyvä fiilis. :) Teidän harrastaminen on niin ihanan rentoa ja hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kyllä luulisin että jää (en tosin ole vielä miettinyt sitä, mutta en voisi kuvitellakaan Oonan myymistä)! Toisaalta kai sitä pitäisi jonnekin lähteä opiskelemaankin.. Noo, se on sen ajan murhe, kyllä se Oona jotenkin mukaan saadaan! :)

   Ja Oona sanoisi että meidän harrastaminen ei ole rentoa eikä hauskaa, vaan kamalaa hikistä rääkkiä.. :D

   Poista
 5. Kiva postaus! Maaliskuun kuva kollaasissa oleva heppa niin minkä niminen se on? Se on kaunis ja niin on oonakin

  VastaaPoista
 6. Noissa kuvissa oli varmaan lisäämistä/muokkausta kun piti rajata ja kaikkee muuta. Sitten piti varmaan muistaa kaikkea mitä teitte viime vuonna!
  Voitokasta vuotta, toivoo Nuppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon sai kyllä käyttää aikaa noihin kuviin, mutta muistella ei onneksi kuitenkaan tarvinnut, kun lunttasin Oonan liikutuspäiväkirjoista :D

   Poista
 7. Aivan ihana klippaus tuolla maaliskuun kuvissa olevalla isolla hevosella! Kyllä tuollasessa kelpaa juoksennella ;) Ja oona on ihana<3

  VastaaPoista
 8. Sittenkun lähdet opiskelemaan, annatko Oonan Nooralle. Tai siis niin että Noora saa käydä ratsastamassa sillä? Vai mitä teet?

  VastaaPoista