lauantai 12. tammikuuta 2013

Läheltä-piti -tilanne maastossa

 
Tänään oli aivan ihana sää, se oikein käski tallille kuvaamaan! Merika ja Krista olivat tallilla mukana, sillä oltiin päätetty mennä Oonalla ja Töhöllä maastoon! Aluksi kuvattiin hevosia tarhoilla (eli Merika kuvasi ja minä houkuttelin hevosia poseeraamaan :D).
 
Töhö
Bella ja Balett
 
Kuvailujen jälkeen otettiin hevoset talliin ja  satuloitiin/valjastettiin ne .Sitten lähdettiin maastoon. Se oli meidän ensimmäinen kerta Töhöllä maastossa, joten yllätyttiin, että se oli aika säikky ja levoton, toisin kuin kentällä. Tosin se johtui varmaan vaan ylimääräisestä energiasta..
 
 
Merika ratsasti ensin, ja minä ja Krista ajettiin Oonalla. Jos Siru aiemmilla lenkeillä meni meni tosi paljon kovempaa kuin Oona, niin entäs Töhö sitten! :D Yhdessä kohtaa lenkkiä oli todella kauniit peltomaisemat, joista Krista sai näppäillä kuvia. En osannut päättää yhtä parasta, joten valitsin kaksi :)
 
Tyylikästä :D
Koska Töhöllä oli vähän liikaakin vauhtia, käännyttiin jo parin kilometrin jälkeen takaisin tallille päin. Siinä vaiheessa vaihdettiin niin, että minä nousin selkään. Heti takaisinpäin käännyttäessä Töhön vauhti kuitenkin kaksinkertaistui.. Onneksi Sirun kanssa ollaan jo koettu vaikka mitä, joten mikä tahansa kova vauhti ei enää pelota, eikä kyllä jännitäkään ;)
 
 
Koska Töhö oli aika levoton, paikoillaan seisomisesta ei tullut juuri mitään. Heti alkoi pään nykiminen ja peruuttelu, joka ei juuri haitannut, kunnes se johti aikamoiseen vaaratilanteeseen. Oltiin aika pitkällä suoralla, kun huomattiin että vastaan tulee auto. Töhö ei kuitenkaan pelännyt autoja ollenkaan, joten en ollut huolissani, kunnes huomasin ettei auto aikonutkaan hidastaa hevosten kohdalla. Töhö alkoi yhtäkkiä taas peruutella ja peruutti vastaantulevan auton kaistaa kohti. Useimmalla autoilijalla tulisi varmaan siinä vaiheessa mieleen jarruttaa, mutta tällä älyköllä se ei tainnut käydä mielessäkään. Yritin komentaa Töhöä eteenpäin, pistin silmät kiinni ja ajattelin, että nyt me jäädään auton alle ja tälläinkö me nyt kuollaan. Auto tuli ihan liian kovaa, mutta kuin ihmeen kaupalla, hevosen ja auton väliin jäi ehkä 10cm eikä törmäystä onneksi tullutkaan. Olin ihan järkyttynyt, että millaisia tampioita täällä oikein liikkuu! Huh huh, hetken uskoin jo että me kuollaan tai vähintään Töhön takajalat murskautuu auton alle... Enpä taida enää vähään aikaan lähteä ratsastamaan minnekään kentän tai korkeintaan metsäpolkujen ulkopuolelle. Mutta positiivisesti ajatellen, ei ainakaan sattunut mitään ja sehän on loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä.
 
Töhö hienona (tosin tämä on vain tilannekuva!) :D

Päästiin tallille asti ehjinä ja järkytyskin oli jo laantunut. Purin Töhöltä varusteet tallissa ja loimitin sen ennen ulosvientiä. Tarhassa varsat Bella ja Balett olivat alkaneet yhtäkkiä riehua ja ne piristivät päivää kummasti :) Merika juoksi hakemaan videokameran ja saatiin aika hienoja hyppyjä ja pukkeja videolle. Tein niistä nopeasti koosteen (josta tuli kyllä vähän liian pitkä), mutta tässä se nyt on. Hassuja villivarsoja :)

 
Oletteko te koskaan joutuneet vaaratilanteeseen jonkun autoilijan takia?

32 kommenttia:

  1. Joo, jouduin yhteen vaaratilanteeseen kun yhellä tosi kapeella tiellä tuli vastaan rekka, kun olin ponini kanssa kärryt perässä lenkillä. Pysäytin ponin siihen ku se rekka tuli aika kovaa. Yleensä mun poni pysyy paikallaan, mut tällä kertaa se lähti peruuttamaan rekkaa päin. Pelkäsin että nyt me kuollaan, mutta sitte poni heitti kauheen u-käännöksen ja lähti viemää. Sitte se rekka tuli perässä ja jouduin hyppäämää kärryiltä pois että rekka mahtuu ohi. Siinäki tilanteessa ku pidin ponin suitsista kiinni nii sillonki se meinas lähtä peruuttaa rekan alle, mut onneks ei peruuttanu!! Oli kyl ihan sika pelottavaa :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosilla taitaa olla joku tarve peruuttaa autojen alle? :D Uskon kyllä että pelotti, kyseessä oli sentään rekka eikä mikään pieni auto! :o

      Poista
  2. Mul ei oo tapahtunu mitää mut oon ollu todistaa näit juttui

    1. Tallil ku menee heppoje tarhoil, pitää mennä joko 20m sellast tosi epätasast polkuu tai 20m tietä pitki mis kulkee autoi. No siel oli sit tullu yks heppa aidoist läpi ja lähteny tulee sitä tietä pitki tallii. Heppa löntysteli tiellä ja takaa tuleeki iha täysin auto ja heppa saa kauhee sätky ja juoksee alt pois talli suuntaa.. Onneks ei mitää pahempaa tapahtunu, koska autoilija ei ees hidastanu.

    2. Tuttu oli tulos tallil sellasel 170-180cm suurel hevosel ja siin oli iha uus auto pihassa hakee lantaa ja sit heppa alkaa just kettuilee ja pomppii ja keulii siin iha auton vieres. Sit tuli sellane piiiiiikkune pukki ja varmaa 10cm ettei kavio osunu autoo:D Tosiaa auto oli iha uus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että jos autoilija näkee hevosen vapaana, niin silloin viimeistäänkin ymmärtäisi ettei sitä siinä vaiheessa ohjaa mikään muu kuin vaisto! Itse ainakin pysäyttäisin ja äkkiä! :o

      Poista
  3. Itseasias just tänää mulla kävi tämmönen pienoinen vaaratilanne. Lähdin maastoon ratsain ponillani joka ei pelkää autoja tai mitään semmosta. Poni on tosi herkkä lähteen lapasesta ja muutenki vähä "hömelö" No lähettiin menee sitte semmosta vähä isompaa maantietä pitkin ku ajattelin käydä hakemassa hesarin siinä samalla. Käveltiin ponin kanssa tien reunaa ku huomaan että iso paketti auto tulee takaa iha täysiä. Ajattelni, et joo kyl se varmaa ohittaa meijän vähä kauempaa, mutta ei! Se vetää ihan vierestä ja siinä vaiheessa mun ponini päättää puollustautua ja kääntää persuksen sitä autoo kohti ja koitttaa potkasta! Se oli ihan kamalaa! Yritin kääntää poni niinku ojaan päin että ei jäätäs alle mut ei se suostunu kääntymää. Onneks ei kuitenkaa törmätty tai poni ei onnistun potkasu yrityksessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta, Sirukin yritti joskus potkaista autoa jos se tuli läheltä ohi! Onneksi Siru ei ollut silloin lähelläkään osua :o

      Poista
  4. Enpä nyt oo taas vähään aikaan kommentoinu, mutta nytpä sen teen. Kiva postaus jälleen, ja ihanan pirtsakoita kuvia :) Myös toi video oli piristävä ja kivan talvinen. Tässä muuten just mietin, että tää on varmasti ainoa blogi, jossa ei kuvia laiteta sellasiksi tosi isoiksi, eikä se silti häiritse mua (: Itseasiassa se saattaisi vähän pilatakin postauksia, jos ne olis isompana.

    Kauheeta, että teillä kävi tollanen vaaratilanne. Musta tuntuu, ettei jotkut autoilijat yhtään kunnioita hevosta ja ratsastajaa tiellä. Kaahaa vaan ohi - ja sen takia tälläsiä just tapahtuu hirveesti. Itteniki kohdalle langennu monesti, mutta onneks ei oo mitään vakavempaa käyny... Ainakaan vielä, toivottavasti ei koskaan.

    En sit tiedä mikä siinä on - varmasti se, että autoilijat kuvittelee hevoset roboteiksi, joita ihminen ohjaa moitteettomasti, eikä pidä niitä omapäisinä ja -tahtoisina eläiminä -, mutta toi on ihan järkyttävää, miten jotkut kuskit ei vaan halua tai tajua hidastaa ratsukon kohdalla. Mun mielestä jo autokoulussa pitäis opettaa se, että hevonen on yhtä painava, jollei panavampikin, eläin ku hirvi, ja jos näkee hevosen, kannattaa miettiä tilanne niin, että sen kaviokkaan tilalla oliski sarvipää. Jos törmää hevoseen, voi seuraukset olla ihan yhtä vakavat, ja paljon vakavemmatkin kuin hirveen törmätessä. Jos kuski ajaa ratsukkoa päin, siinä voi vammautua pahasti tai pahimmassa tapauksessa kuolla itse kuskin lisäks myös hevonen ja ratsastaja. Jossei se eläin kiinnosta, ni viimeistäänki siinä kohtaa, kun tajuaa että selässä on ihminen, pitäis hälytyskellot soida.

    Ihmisten pitäis olla vähän avarakatseisempia eikä vaan ajatella, että "kyllä se ratsukko väistää, kyllä noi konit pitäis saada kuriin, tai muuten niillä ei pitäis ratsastaa ollenkaan". Vaikka hevonen onkin koulutettu eläin ja sitä pystyy jollain tasolla ohjaamaan, on se kuitenki nimenomaan ELÄIN, sillä on oma tahto, eikä koskaan tiedä mitä sen päässä liikkuu. Lisäks se on SAALISELÄIN, ja jos pakovaisto jotain muuta käskee, se ei välttämättä kuuntele ratsastajan apuja pysyä rauhallisesti tien reunassa. Sitä paitsi se lukee laissakin, että autoilija hidastaa jalankulkijan, pyöräilijän SEKÄ RATSUKON kohdalla. Tää pitäis jokaisen autoilijan, niin kaupungissa kuin maallakin, ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, ratsastaja ei voi koskaan hallita hevostaan 100%, vaikka autoilijat niin luulisivatkin! Vaikka hevonen olisi kuinka toimiva tahansa, se voi milloin tahansa alkaa peruuttaa auton alle ja sillä hetkellä ratsastajalla ei ole juuri kontrollia hevoseen. Autokuskilta luulisi kuitenkin aina se jarrupoljin löytyvän!

      Poista
  5. Nooh mul kävi kerran niin et oltiin maastossa ja sit tuli auto vastaan poni alkoi Pukkailla ja peruuttaa sivuttain tielle siinä sitten potkii ponia kylkiin ja käskee sitä liikkeelle mut onneksi autoilija hidasti ja odotti kunnes poni suostui liikkeeellle

    VastaaPoista
  6. Jos hevonen lähtee peruuttamaan poikittain tielle auton tullessa vastaan/takaa niin älkää edes yrittäkö saada liikkumaan eteen vaan ohjatkaa vaan peruuttamalla ojaan tms pois auton alta. Voi myös koittaa käätää rajusti sivulle pois päin autosta.Piiska kannattaa otta mukaan maastoon AINA, vaikka hevonen olisi kuinka mamman mussukka, näissä paniikkitilanteissa se voi olla viimeinen oljenkorsi pakottaa pois tieltä. Autoilijoita on moneen lähtöön mutta aina kannattaa pelata varman päälle ja ajatella että auto ei väistä, ei hidasta ja yrittää ajaa päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin omassa tilanteessani jos olisin yrittänyt peruuttaa ojaan niin a) oltaisiin tiputtu 1,5m syvään lumiseen ojaan b) ei oltaisi ehditty sinne asti, sillä yksikin askel taaksepäin niin oltaisiin osuttu autoon. Ja raippaa en ottanut mukaan, sillä kentällä hipaisukin siitä sai Töhön singahtamaan eteen. En halunnut niin käyvän maastossa :(

      Poista
  7. No kesällä sattui kyllä pari aika läheltä piti tilannetta. Toinen oli kun olin ajamassa 3v shettiksellä ja takaa tuli auto, ohjasin normaaliin tapaan aivan tien reunaan ja kun tuolla autot osaa kyllä hidastaa, niin oletin että kyseinenkin olisi osannut. No eipä osannut vaan ajoi ohi oikein kaasutelen, jolloin poni rupesi minun ohjauksista huolimatta kääntymään auton eteen. Silloin oli todellakin pienestä kiinni ettei lähtenyt ponin pää auton mukaan.

    Toinen vähän saman tyyppinen oli vähän vanhemman ponin kanssa. Onneksi mun kaveri oli ponin päässä kiinni silloin, muuten en usko että minä tai poni oltaisi täysin naarmuitta selvitty.. Takaa tuli auto ja poni rupesi peruuttamaan tielle. Kaveri rupesi heiluttamaan että auton pitäisi pysähtyä ja koitti samalla saada ponia reunaan mutta ei, autoilija ei edes hidasta. Siinä ei ollut kyllä itku kaukana kun tunsi itse olevansa pian auton edessä... Onneksi selvittiin taas iskuitta ja saatiin kaverin kanssa alettua poni reunaan, mutta viimeistään tällaisten tilanteiden pitäisi saada autoilijat uskomaan että hevonenkin (tai pieni poni) on myös arvaamaton eläin.

    Ja usein tapahtuu tätä että vaikka hevonen on keskellä tietä ja temppuilee, ei suostu menemään reunaan ja kuski käskee pysähtymään niin autoilija ei siitä huolimatta pysähdy vaan tulee kohti. Itse jouduin kerran tässä tilanteessa hypätä alas selästä ja juosta hevosen kanssa reunaan, autoilija kehtasi vielä kaasuttaa kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä kumma jos ei voi hidastaa, vaikka pyydetään! :o

      Poista
  8. Mä ja mun poni oltii maastos ni joku hullu tuli ihan täyttä autolla meijän takaa no se poni tietty sai slaagin ja pakitti auton kaistale.
    Ja PAM heppan taka jalat osu autoon ja se kaatu eikä enää pystyny kävelee kunnolla. Soitin eläinlääkärin . Ite selvisin pinta naarmuil mut poni oli ihan veressä joten se jouduttii lopettaa. Kiitos hullu kuski. Lepää rauhassa Fiina-poni.

    VastaaPoista
  9. Mä oon nooran kaveri mut en tykkää noorasta yhtään. Se väittää mulle et se on tippunu 100 kertaa. Ja kerran se sano mulle et siru kin on tejän. Vaikka se ei oo teijän. Et puhu sille järkee.

    VastaaPoista
  10. MULLE KÄVI KERRAN SILEE ET TAKAA TULI ISO REKKA MUN PONI HYPPÄS OJAA JA MÄ PUTOSIN TIELE NII SITÄ ENNE PONI TALLAS JALAN PÄÄLLE JA SE MURTU SIT REKKA MEINAS VIEL AJAA MUN PÄÄLE ONNEKSI EI EHTINY

    VastaaPoista
  11. Mulle ja mun ponille kävi kerran sillei, et kun käveltiin tallille johtavaa tietä niin vastaan tuli auto, jolla oli peräkärry. No, ponin mielestä peräkärryt on todella vaarallisia ja pelottavia ja niillä kun on terävät hampaat niin ne syö poneja. Ilmeisesti poniltani oli jäänyt pari itsepuolustustuntia väliin (oppitunnit nimeltä rohkeus ja potkiminenkannattaa), joten se lähti juoksemaan kohti tallia. Viime hetkellä se kuitenkin muisti kopioineensa vihkomuistiinpanot kaverilta ja teki äkkipysähdyksen. Onneksi autoilija kuitenkin omisti aivot ja pysäytti auton. Siinä sitten körötteli n. 0,01 kilometrin tuntivauhtia perässämme, sillä me suunnillen pompimme eteenpäin (milli kerrallaan), niin jännittynyt poni oli...

    Tämä ei suoranaisesti ollut vähältä piti tilanne, mutta kuitenkin. Onneksi löytyy myös näitä järkeviä kuskeja! Ihana tuo video muuten<3

    VastaaPoista
  12. Huomioliivit ja raippa. Kaksi tärkeintä maastoon. ja käsimerkit käyttöön :) toivottavasti moisia tilanteita ei tule,pysytte ehjinä siellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mutta raippaa en halua ottaa kun aiheuttaa turhan kovan reaktion hevosessa! :)

      Poista
  13. Mulla kävi pari päivää sitte silleen, että talutin semmosta ponia tiellä jossa ei ylleensä kule autoja... No, ihan rauhas käveltii, kun takaa päi ajaa hullun nopeeta auto. Just kohlla liukas kohta, ja "poni hyökkäsi auton päälle" tai ainaki yritti. Autoilija ei ees yrittänyväistää ja poni säikähti bassoja(ne oli niin kovalla) ja käänty salamannopeesti ja yritti potkasta autoa. Liukkaan kohdan takia poni kaatu melkeen mun päälle. <- tuo kaikki tapahtui sekunnissa, alle.. Poni jäi vaa makaamaa, soitin eläinlääkärin....
    Vammat on pahat eikä tiedetä selviikö mun poni.. :( Kiitos vaa hullu kuski..

    VastaaPoista
  14. Mulle kävi silleen kerran kun oltiin maastossa Alavudella ja asutaan vaasas niin olin mun kaverin kanssa leirillä siellä. Tultiin sinne päivä aikasemmin ennen leirin alkua niin päätettiin että lähetään hyppäämään maasto esteitä. Niin me laukattiin ihan rauhassa maantiellä KUNNES takaa tulee joku IDIOOTTI ihan saakelin lujaa ja mun poni pillastu ja lähti viemään sitten tulee viellä mun kaverin poni perässä ja sitte mun poni teki äkki jarrutuksen ja lennän sieltä pää edellä soratielle ja poni tallaa vielä jalan mutta ei murtunu ja komee mustelma tuli ja kaverin lähtee pyydystämään mun ponia ja se kuski vaa näytti nyrkkiä mun kaverille ja avas ikkunan ja huusi "Saatan*n nulikat! eikun vaan alavuden terveyskeskukseen... Se siitä leristä ja maasto reissusta. : (

    VastaaPoista