perjantai 19. huhtikuuta 2013

Raveihin valmistautuminen

Keksinpä kirjoittaa postauksen minun tavastani valmistautua raveihin! Huomatkaa, että tämä tosiaan on vain minun tapani, kaikki tekevät asiat kuten itse parhaaksi näkevät!

Tietysti kaikkein tärkeintä valmistautumisessa on treeni. Oonan viime startista on 5 kuukautta, joten ollaan treenattu kunnolla noin 4 kuukautta juuri tätä kevättä varten. Tietysti ollaan ajettu peruskuntoa todella kauan, siitä asti kun ostettiin Oona, ja nopeuttakin aika kauan! Eli tuo neljän kuukauden treenaus ei tarkoita sitä, että oltaisiin silloin aloitettu puhtaalta pöydältä!

Viimeinen viikko ennen raveja on se, jolloin aletaan oikeasti valmistautua. Jos ravit ovat lauantaina, kuten tässä tapauksessa, menee viimeinen treeniviikko jotakuinkin näin:

Maanantai: Ajolenkki, tässä vaiheessa ajetaan jo ihan lyhyitä lenkkejä, noin 2-5km ottaen lyhyitä, kovia vetoja.


Tiistai: Jotakin kevyempää liikutusta, esim. maastakäsin leikkimistä, juoksutusta tai irtohypytystä.

Keskiviikko: Yleensä keskiviikkona tehdään viimeinen ajolenkki ennen raveja, mutta tällä viikolla oli poikkeus, kun en koulun takia (kahdeksasta puoleen viiteen :P) ehtinyt tallille. Oonalle sopii parhaiten kaksi vapaapäivää ennen raveja, sillä ainakin kotona Oona juoksee ehdottomasti parhaiten, kun se on saanut kerätä kahden päivän energiat. Mutta tällä kertaa jouduttiin pitämään vapaapäivä.

Torstai: Viimeistely-ajolenkki ravivarusteissa, eli normivaljastuksen lisäksi laitetaan sekki, silmälaput, putsit (tällä kertaa laitetaan ensimmäistä kertaa raveihin kahdet putsit, vaikka ne näyttääkin tosi tyhmiltä, mutta minusta tuntuu, että Oona on vähän ravivarmempi (eli ei laukkaa niin paljon) kaksilla putseilla :D). Niiden lisäksi laitetaan myös potkuremmi, y-rintaremmi, niskatyyny ja tietysti kilpakärryt. Lisäksi teen mielelläni aina viimeistelylenkille harjoitusletit. Eli letitän Oonan hännän, harjan ja otsatukan harjoituksena ravipäivää varten :)


Perjantai: Vapaapäivä, johon kuuluu kuitenkin huolellinen harjaus, hännän ja harjan selvitys ja vähän taluttelua. Lisäksi perjantaina pakataan raveihin lähtevät tavarat tallilta mukaan. Pakkauslistaan kuuluvat ainakin seuraavat (jos en nyt unohtaisi jotain):
- valjaat, suitset
- sekki, silmälaput, putsit, potkuremmi, y-rintaremmi, niskatyyny
- kärryt
- harjoja, kaviokoukku, letityskumppareita, lettinauhaa
- varariimu ja -naru
- fleeceloimi kuljetukseen, villaloimi kuivatukseen
- heinää, leipiä, ämpäri vedelle
- omat ajovarusteeni, eli takki, housut, kypärä, lasit, kengät ja raippa + turvaliivi, joka tuli vuoden alussa pakolliseksi
- passi, tulostetut lähtölistat
- talikko


Torstain tai perjantain ohjelmaan kuuluu myös valjaiden puhdistus, mikä ei olekaan mikään pikkuhomma. Puran valjaat osiin, pesen, rasvaan ja kokoan taas. Myös silatyynyt yms. pestään, mutta ne saa onneksi pesukoneeseen!


Lauantai: Raviaamuna haetaan lainatraileri, harjataan ja letitetään Oona huolellisesti ja pakataan loputkin tavarat (jos jotakin unohtui edellisenä päivänä). Oona lastataan traileriin, tavarat autoon ja sitten ajetaankin jo ravipaikalle! Siellä poni otetan pois trailerista ja talutellaan hetken aikaa (yleensä iskä taluttaa sillä aikaa, kun minä käyn sisäänkirjoituksessa). Tämän jälkeen aletaan valjastaa Oonaa, puen itselleni ravikamat päälle ja sen jälkeen lähden verryttelemään. Varikolla kävelemisen jälkeen käydään yksi tai kaksi kierrosta radalla, riippuen siitä miltä Oona tuntuu. Verkan jälkeen seisotetaan Oonaa kopin takana tai katoksella, kunnes on aika kokoontua rinkiin esittelyä varten. Sitten mennään radalle, voltataan ja sitten on vuorossa se kauan odotettu startti! Saa nähdä, miten tällä kertaa käy! :)

18 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen!:)
  Inka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän erilainen tavallisten kuulumisien jälkeen :)

   Poista
 2. Ois tosi kiva jos voisit kertoo aika yksityiskohtaisesti mitä ravikortin ajoon kuuluu? Milloin sen voi ajaa? Pitääkö ponilla olla kilpakärryt? Käykö tavalliset pikalukolliset hiittikärryt? Ponini on russi, onko niillä paljon lähtöjä?
  - ravi/ratsu ponin omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse asiassa olen kirjoittanut omasta korttikurssistani postauksia viime toukokuussa, kannataa käydä selailemassa blogi arkistosta!

   P-ajoluvan voi ajaa, kun hallitsee ponin ajaessa kaikissa tilanteissa, osaa valjastuksen ja ponin treenaamisen. Muistaakseni kilpakärryt olivat suositeltavat, mutta eivät tainneet olla kuitenkaan pakolliset..? Noista kärryasioista voi ihan hyvin kysyä kurssille ilmoittautuessa ja jos pikalukolliset ei ole sallittu, voi jostakin ehkä lainata tavallisia kilpureita.

   Russeilla ei ole lähtöjä yhtä paljon kuin shettiksillä, mutta ainakin nyt toukokuun sarjat B-poneille oli aika hyvät! Eli luultavasti russien sarjatkin ovat yleistymään päin, mutta niihin en muuten olekaan niin tutustunut :D

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus :D!!Lissä tämän kaltaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mistähän tekisin seuraavaksi? :D Kilpailupäiväkin tuli tuossa vähän käytyä läpi, mutta olisiko yksityiskohtaisempi postaus siitä kiva?

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus!! (:

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus, oli kiva lukea sunkin tapasi valmistautua suureen koitokseen :D Onnea vielä! :)

  VastaaPoista
 6. Tää oli tosi kiva postaus! Musta on niii mukava lukee mitä muut tekee ennen starttia :)
  ps. Tsemii paaaljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin haluaisin lukea muiden valmistautumisesta :D

   Poista
 7. Kiva ja kattava postaus, varsinkin kun en niin tunne tuota ravipuolta! ;)

  VastaaPoista
 8. Tää oli kiva, vaikken ite mikään ravi-ihminen ole oli silti kiva lukea miten valmistaudutte oonan kanssa raveihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä että tämä postaus kiinnosti! :)

   Poista