maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lappeen lähtölistat!

6. ponilähtö klo 14:25 A-Ponit tasoitusajo 1100 m Steinerkoulun lähtö p. 3.30.0 + 20 m/ 3,8 s P. 100 e.
# Hevonen / Ohjastaja Matka:rata Autoennätys Tasoitusennätys Voittosumma
1 Heinäahon Rikhart / Iida Paakkinen 1100: 1 3.31,0ly 0 €
2 Castanja Liquorice / Inka Uronen 1100: 2 0 €
3 Aarteen Muhveli / Tuuli Mikkelä 1100: 3 3.40,1ly 0 €
4 MT Minttu / Heta Pasanen 1100: 4 3.36,4ly 40 €
5 Norlandas Sunset / Vilja Kivinen 1100: 5 3.33,1ly 10 €
6 Leijonamielen Riiviö / Miia Parkko 1100: 6 3.30,6ly 18 €
7 Dark Moon / Iina Kiljunen 1120: 1 3.26,3ly 30 €
8 Clapton / Saana Tuuri 1140: 1 3.23,5ly 18 €
9 Sörbys Zonata / Mirka Kallio 1160: 1 3.19,7ly 55 €
10 Algabay Amaranth / Jenna Rissanen 1180: 1 3.16,7ly 56 €
11 Lunda's Tolva / Emilia Pesonen 1180: 2 3.06,8aly 3.15,3ly 182 €
12 Lola Amanda / Laura Pulliainen 1200: 1 3.12,4ly 246 €
13 Veronica Rose / Annika Rantala 1200: 2 3.06,3aly 3.11,1ly 70 €
14 Heinäahon Veerti / Milla Markkanen 1220: 1 3.08,3ly 320 €

No niin, tänään tuli Lappeen poniravien lähtölistat! Ollaan Oonan kanssa yksin 60m pakilla, lähdetään siis numerolla 9 :) En osaa yhtään sanoa, onko meillä tässä porukassa mitään mahdollisuuksia, mutta toivotaan parasta!

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Oona ja Noora esteillä!

Jännää miten nopeasti aika on mennyt viime ravien jälkeen; nyt olen jo ilmoittanut Oonan seuraavaan starttiin, joka ajetaan ensi lauantaina! Tänään kävin ajamassa Oonalla ensimmäistä kertaa perinteisen ravien jälkeisen ajo-lomaviikon jälkeen, mutta valitettavasti Oonan kerääntynyt energia ei näkynytkään mukavana reippautena, vaan hirveänä tuijotteluna ja säikkymisenä! Oona "pelkäsi" muun muassa kiveä, vesisäiliötä ja traktoria (joka oli sammuksissa, mutta ei traktoria, joka tuli tiellä vastaan). Kotiinpäin käännyttäessä Oonakin vihdoin syttyi ja sitten vauhtia alkoi olla jo vähän liikaakin. Poni oli aivan raivoissaan, kun en antanut sen ravata täysiä jyrkkiä alamäkiä alas tai juosta kiitoravia asfalttitielle.. :D

 
Mutta koska tänäisestä ei ole mitään kuvia, palataan viime torstaihin! Silloin Noora ratsasti Oonalla, ja hyppäsi pitkästä aikaa pieniä esteitä! Oona yllätti jo ensimmäisessä laukannostossa, kun se nosti laukan todella helposti jo ensimmäisellä yrittämällä! Yleensä yhteen laukannostoon menee vähintään vartti, jonka aikana olen jo itsekin joutunut juoksemaan Oonan perässä raipan kanssa, kun se ei muuten halua nostaa! Mutta tällä kertaa Oona oli oikein hieno! :)
 
 
Esteetkin meni todella hyvin, Oona ei muistaakseni kieltänyt kertaakaan! Yhden kerran Noora tippui vähän epäonnistuneen hypyn jälkeen, mutta onneksi mitään ei sattunut, joten pystyttiin vielä jatkamaan tuntia. Loppuravit ja -käynnit Noora meni ilman satulaa ja hetken kokeili jopa takaperin ratsastusta. Mutta se loppui siihen, kun Noora muksahti pomputtavasta ravista alas :D

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Ihanan sula pyöröaitaus!

Vihdoinkin aurinko ja sade sai sulatettua lumikasojen alla talvehtineen pyöröaitauksen! Pari päivää sitten vein Oonan sinne ensimmäistä kertaa, ja kokeiltiin ihan vaan juoksutusta. Oonalla oli (tietenkin) tätä pyöröaitaus-harjoittelua varten ostettu naruriimu päässä ja kyllä poni näytti niin suloiselta siinä :)
 

Alkukäynnit tehtiin taluttaen.
Oonalla keskittymisvaikeuksia..
Ilme kertoo kaiken :D
Juoksutin Oonaa kunnes se oli sen näköinen, että on juossut tarpeekseen ja sitten odotin, että Oona tulisi luokse.
Ja kun Oona lopulta parin yrityksen jälkeen tuli luokseni ja lähti seuraamaan, päästiin tekemään loppukäynnit maastoon :)

PS. Tein blogille nyt uuden väliaikaisen bannerin, sillä talvinen hankimaisema alkoi jo todellakin tympiä! Teen uuden ja paremman sitten, kun saadaan vähän keväisempiä kuvia! :)

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Mikkelin ravit

Tänäinen ravipäivä oli aika mielenkiintoinen. Ensinnäkin radalle pääseminen osoittautui todella vaikeaksi; etsittiin varikkoaluetta ensin trailerin kanssa ajamalla, sitten iskän kanssa kävellen. Lopulta löydettiin tie varikolle, joten päästiin ainakin perille :D Onneksi olin varannut reilusti aikaa radan löytämiseen, sillä ei oltu aiemmin käyty siellä!


Seuraava ongelma oli löytää sisäänkirjoitus, mutta onneksi päästiin sinnekin kun jonkun aikaa seurailtiin sinne päin käveleviä ravimiehiä.. Sen jälkeen kaikki sujui ihan normaalisti aina verryttelyyn asti. Oltiin juuri Oonan kanssa kävelemässä varikolla, kun joku mies tuli kysymään, että ollaanko me menossa kohta radalle verkkaamaan. Vastasin, että joo, ja sitten mies kysyi että tullaanko sen jälkeen tunnistukseen. Olin ihan että häh, mutta sitten selvisi, että Oonan pitää käydä tunnistuksessa, koska tämä oli Oonan ensimmäinen startti kahdeksan vuotiaana. Hups, enpä ollut muistanut tuota ollenkaan!


Käytiin sitten radalla verryttelemässä, Oona meni kivasti ja pohja oli hyvä! Sen jälkeen palattiin varikolle tunnistusta varten, mutta tietenkin passi oli autossa, auton ovet lukossa ja avaimet iskällä ja iskä ties missä. Onneksi selvittiin kuitenkin tunnistuksesta ja päästiin osallistumaan starttiin!


Volttaus meni omalta osaltani ihan hyvin, kolmos rata on aika helppo voltata! Jouduttiin kuitenkin uusimaan volttaus jonkun muun valjakon takia. Vähän harmittaa, kun lähes aina joudutaan volttaamaan vähintään kahdesti, jonka takia Oonastakin jo huomaa, että se ei lähde voltista kunnolla kun se tietää, että joudutaan aina heti hidastamaan ja kääntymään takaisin :(


Itse startti meni mielestäni hyvin. Oona juoksi todella hyvää ravia, eikä hapuillut kertaakaan laukalle, mitä se yleensä tekee aika paljonkin! Kahdet putsit saattoivat auttaa :) Kuten odotettuakin, takamatkan ponit meni ohi jo viimeistään puolessa välissä rataa ja lopulta jäätiin ihan hännille. Maaliin asti juostiin ihan rinta rinnan yhden toisen ponin kanssa, mutta jäätiin Oonan kanssa ehkä turvan mitalla jälkeen. Näin ollen tultiin toisiksi viimeisiksi, kun viimeinen poni hylättiin :D Mutta varsinkin tämän tasoisessa lähdössä pidän kyllä tärkeämpänä Oonan juoksua, enkä niinkään sijoitusta! Enkä kyllä odottanutkaan, että pärjättäisiin! :D Oonan ajaksi tuli 3.28,4, joka on meidän mittapuulla oikein hyvä, tavoitteena olikin alle 3.30!

Ihana turvaliivi, näytän ihan könöttävältä koppakuoriaiselta! :(
 
Mutta kaikenkaikkiaan itse startti meni oikein hyvin, vaikka kaikki muu menikin sitten vähän miten meni :D Oona on vaan niin hieno, kyllä me joku päivä voitetaan!

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Raveihin valmistautuminen

Keksinpä kirjoittaa postauksen minun tavastani valmistautua raveihin! Huomatkaa, että tämä tosiaan on vain minun tapani, kaikki tekevät asiat kuten itse parhaaksi näkevät!

Tietysti kaikkein tärkeintä valmistautumisessa on treeni. Oonan viime startista on 5 kuukautta, joten ollaan treenattu kunnolla noin 4 kuukautta juuri tätä kevättä varten. Tietysti ollaan ajettu peruskuntoa todella kauan, siitä asti kun ostettiin Oona, ja nopeuttakin aika kauan! Eli tuo neljän kuukauden treenaus ei tarkoita sitä, että oltaisiin silloin aloitettu puhtaalta pöydältä!

Viimeinen viikko ennen raveja on se, jolloin aletaan oikeasti valmistautua. Jos ravit ovat lauantaina, kuten tässä tapauksessa, menee viimeinen treeniviikko jotakuinkin näin:

Maanantai: Ajolenkki, tässä vaiheessa ajetaan jo ihan lyhyitä lenkkejä, noin 2-5km ottaen lyhyitä, kovia vetoja.


Tiistai: Jotakin kevyempää liikutusta, esim. maastakäsin leikkimistä, juoksutusta tai irtohypytystä.

Keskiviikko: Yleensä keskiviikkona tehdään viimeinen ajolenkki ennen raveja, mutta tällä viikolla oli poikkeus, kun en koulun takia (kahdeksasta puoleen viiteen :P) ehtinyt tallille. Oonalle sopii parhaiten kaksi vapaapäivää ennen raveja, sillä ainakin kotona Oona juoksee ehdottomasti parhaiten, kun se on saanut kerätä kahden päivän energiat. Mutta tällä kertaa jouduttiin pitämään vapaapäivä.

Torstai: Viimeistely-ajolenkki ravivarusteissa, eli normivaljastuksen lisäksi laitetaan sekki, silmälaput, putsit (tällä kertaa laitetaan ensimmäistä kertaa raveihin kahdet putsit, vaikka ne näyttääkin tosi tyhmiltä, mutta minusta tuntuu, että Oona on vähän ravivarmempi (eli ei laukkaa niin paljon) kaksilla putseilla :D). Niiden lisäksi laitetaan myös potkuremmi, y-rintaremmi, niskatyyny ja tietysti kilpakärryt. Lisäksi teen mielelläni aina viimeistelylenkille harjoitusletit. Eli letitän Oonan hännän, harjan ja otsatukan harjoituksena ravipäivää varten :)


Perjantai: Vapaapäivä, johon kuuluu kuitenkin huolellinen harjaus, hännän ja harjan selvitys ja vähän taluttelua. Lisäksi perjantaina pakataan raveihin lähtevät tavarat tallilta mukaan. Pakkauslistaan kuuluvat ainakin seuraavat (jos en nyt unohtaisi jotain):
- valjaat, suitset
- sekki, silmälaput, putsit, potkuremmi, y-rintaremmi, niskatyyny
- kärryt
- harjoja, kaviokoukku, letityskumppareita, lettinauhaa
- varariimu ja -naru
- fleeceloimi kuljetukseen, villaloimi kuivatukseen
- heinää, leipiä, ämpäri vedelle
- omat ajovarusteeni, eli takki, housut, kypärä, lasit, kengät ja raippa + turvaliivi, joka tuli vuoden alussa pakolliseksi
- passi, tulostetut lähtölistat
- talikko


Torstain tai perjantain ohjelmaan kuuluu myös valjaiden puhdistus, mikä ei olekaan mikään pikkuhomma. Puran valjaat osiin, pesen, rasvaan ja kokoan taas. Myös silatyynyt yms. pestään, mutta ne saa onneksi pesukoneeseen!


Lauantai: Raviaamuna haetaan lainatraileri, harjataan ja letitetään Oona huolellisesti ja pakataan loputkin tavarat (jos jotakin unohtui edellisenä päivänä). Oona lastataan traileriin, tavarat autoon ja sitten ajetaankin jo ravipaikalle! Siellä poni otetan pois trailerista ja talutellaan hetken aikaa (yleensä iskä taluttaa sillä aikaa, kun minä käyn sisäänkirjoituksessa). Tämän jälkeen aletaan valjastaa Oonaa, puen itselleni ravikamat päälle ja sen jälkeen lähden verryttelemään. Varikolla kävelemisen jälkeen käydään yksi tai kaksi kierrosta radalla, riippuen siitä miltä Oona tuntuu. Verkan jälkeen seisotetaan Oonaa kopin takana tai katoksella, kunnes on aika kokoontua rinkiin esittelyä varten. Sitten mennään radalle, voltataan ja sitten on vuorossa se kauan odotettu startti! Saa nähdä, miten tällä kertaa käy! :)

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Muutama kuva maasta käsin leikkimisestä!

Oona piehtaroi nykyään aina vähintään 5 kertaa, kun käydään kentällä! Poni on ihan rakastunut hiekkaan :D
Mielestäni tämä kuva kiteyttää todella hyvin sen, mistä seuraa johtajaa -leikissä on kyse!
Pujottelua vapaana, tämä sujuu myös ravissa! :)

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Helpotuksen huokaus (lähtölistat)

Onneksi saatiin ihan viime hetkellä traileri vuokrattua ensi viikonlopun raveja varten ja sain eilen illalla ilmoitettua Oonan lähtöön! Tänään aamulla loppui ilmo ja äsken kirjauduin sitten kädet ristissä hippokseen, ja rukoilin ettei oltaisi vaan jouduttu juoksuradalle! Vihaan yli kaiken juoksuratoja, sillä en vain osaa voltata sillä (viime lähtökin meni juoksuradalla volttaamisen takia aika pyllylleen :P)! Mutta hei, kerrankin onni oli meidän puolella eikä jouduttu ollenkaan pahaan paikkaan! Lähdetään nyt numerolta 3, joka on itse asiassa todella hyvä lähtöpaikka omasta mielestäni. Sitä ei pitäisi olla kovin vaikea voltata :D

1. ponilähtö klo 13:45 A-Ponit tasoitusajo 1100 m p. 3.15.0 + 20 m/ 3,5 s P. 100 e.
# Hevonen / Ohjastaja Matka:rata Autoennätys Tasoitusennätys Voittosumma

 1 Silver Emil / Tamara Skutnabb 1100: 1 3.15,8ly 143 €
2 Björkåsens Pelé / Milana Ahtiainen 1100: 2 3.17,1ly 10 €
3 Sörbys Zonata / Mirka Kallio 1100: 3 3.19,7ly 55 €
4 Lunda's Tolva / Emilia Pesonen 1100: 4 3.06,8aly 3.15,3ly 162 €
5 Heinäahon Veerti / Milla Markkanen 1100: 5 3.15,3ly 220 €
6 Algabay Amaranth / Jenna Rissanen 1100: 6 3.16,7ly 46 €
7 Metsäpirtin Balleriina / Iina Lahtinen 1100: 7 3.15,2ly 106 €
8 Kaprifolens Solita 1133 SH / Satu Lappeteläinen 1100: 8 3.16,8ly 273 €
9 Lola Amanda / Laura Pulliainen 1120: 1 3.12,4ly 236 €
10 Suojalan Maya / Hanna Seppälä 1120: 2 3.13,3ly 66 €
11 Bernoban Gunnar / Linda Liukkonen 1140: 1 3.10,1ly 148 €
12 Nauriskydön Nadja / Noora Nöjd 1140: 2 3.11,3ly 140 €
13 Leijonamielen Gimli / Emmi Hirvonen 1160: 1 3.25,4aly 3.06,0ly 395 €
14 Sammalisen Freddy / Maria Salminen 1160: 2 3.15,3aly 3.05,7ly 362 €
15 Ponikujan Rambo / Nita Hintikka 1160: 3 3.05,0ly 266 €
16 Miss Kriminal / Hilppa Kukkonen 1180: 1 3.09,8aly 3.02,0ly 603 €
No joo, onhan Oona kaikista tuon lähdön poneista hitain, eikä olla edes viime aikoina menty lähellekään ennätystä (vaan 3.30 pintaan :D), mutta otetaan tämä lähtö nyt ihan kokemuksen kannalta. Toivottavasti ei ihan viimeisiksi jäätäisi! :)

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Omg! Tipuin Töhöltä ensimmäistä kertaa!

Videolaatu!
Joo, otsikko kertookin jo kaiken olellisen.. :D Hyppäsin tänään taas Töhöllä, mutta tämä oli ehdottomasti kamalin hyppykertamme ikinä. Eikä ainoastaan ensimmäisen tippumisen takia, vaan muutenkin :( Töhö oli taas vaihteeksi vähän turhan energinen: ravista meinasi tulla koko ajan laukkaa, ja laukassa Töhö oikeasti pukitti ensimmäistä kertaa ikinä! Pukkeja tuli yhteensä varmaan kolme, olin aika järkyttynyt että Töhöstä ylipäätään oli sellaiseen :D

Kun Merika pystytti toiselle pitkälle sivulle esteen, Töhön kierrokset nousivat oikein kunnolla kattoon! Aina kun käänsin Töhön lähellekään estettä (voltille tai ihan vaan kulmasta pitkän sivun uralle), se alkoi kiihdytellä ja oli hyppäämässä esteen ihan mistä suunnasta vaan. Jouduin välillä tekemään todella rajuja pidätteitä, joten muistakaa alta löytyvää videota katsoessanne, etten tavallisesti nypi tuolla tavalla!

Mutta lopulta kun oikeasti ohjasin Töhön esteelle, ei hyppääminen enää tuntunutkaan kiinnostavan. Ensimmäisellä kerralla Töhis stoppasi esteen eteen ja hyppäsi paikaltaan todella korkealta! Jäin tosi ikävästi ohjiin roikkumaan, kun en älynnyt yhtään siinä vaiheessa enää myödätä... Sen jälkeen ei sentään tullut enää stoppeja, mutta hypyt olivat kyllä toinen toistaan kamalampia! Töhö myöskin kiersi esteen pari kertaa, kun en saanut ohjattua sitä tarpeeksi napakasti.

Sitten tuli se hyppy, kun kaikki meni pieleen! Töhö tuli jotenkin tosi juureen ja hyppäsi todella korkealle. Minä jäin jälkeen, lensin satulan taakse hypyn aikana, josta Töhö sitten pukitti minut terävästi alas. Kun olin tippunut, ensimmäinen ajatukseni oli "voi ei, mun vastapestyt kengät!" :D Tulihan siitä näyttävä ilmalento, jos ei muuta!


Tämän jälkeen otin vielä pari hyppyä, mutta koska sama kaahottelu ja hyppyjen liioittelu jatkui, päätin lopettaa ja vääntää loppuun vähän "koulua". Se menikin ihan hyvin, sain Töhön hyvin kuulolle käyntiharjoituksilla, joten lopetettiin sitten siihen :)



Ratsastuksen jälkeen kävin ajamassa Oonalla lyhyen lenkin, mutta en selitä siitä sen enempää, kun ei ole yhtään kuviakaan ei mitään erikoista tapahtunut. Mutta Oona on kyllä paras poni! :)

PS. Tiedän, että tästä postauksesta saa paljon valitettavaa ja kohta meidät on varmaan taas linkattu ht.nettiin.. Mutta toivottavasti ei, sillä muuten minun täytyy lopettaa näistä huonommin menneistä ratsastuskerroista postaaminen :(